SAGOTRÄDET

Sagoträdet i Trollhättan

Vid Pumphuset i Stadsparken står det magiska Sagoträdet, som berättar äventyr för stora och små. Runt trädet finns bänkar där ni kan slå er ner och lyssna på AI-genererade sagor om trollet Truls och älvan Lysa, med ljus- och ljudeffekter för en extra magisk upplevelse.

Barn kan även skapa egna äventyr för Truls och Lysa genom att skicka in sina förslag i formuläret nedan.

Som tack kan de få en egen AI-genererad saga tillbaka, och riktigt bra sagor kan delas med fler via QR-koder på plats.

Trollet Truls och älvan Lysa träffas

Truls, ett litet troll i Trollhättans skogar, hittar en magisk hatt som ger honom modet att rädda älvan Lysa från skräp, vilket leder till en djup vänskap och många magiska äventyr tillsammans i Trollhättan.

Fler sagor om Truls och Trolle

Här kan du lyssna på fler sagor framtagna med hjälp av barnen som varit på besök vid Sagoträdet.

Här kan du lyssna på Alves saga om Truls och Lysa då de hittar Trollhättenyckeln på Drottningtorget och inser att de är omgivna av hemliga, magiska varelser.

I den här spännande sagan följer vi trollet Truls och älvan Lysa när de ger sig ut på ett äventyr för att lösa mysteriet med Trollhättans försvunna ljuskäglor. Tillsammans med Luffar-Lasse, stadens kloka och modiga katt, upptäcker de att magiska skuggvarelser har gömt ljuskäglorna. För att rädda Trollhättans magi måste vännerna övertyga skuggvarelserna om att dela ljuset med alla. Ett äventyr fyllt av mod, vänskap och magi väntar! Sagan är inspirerad av Lasse, 12 år.

Välkomna till en magisk saga fylld av skratt, vänskap och spännande upptäckter! Följ med Trollet Truls och Älvan Lysa när de besöker Skrot-Nisses lekplats på Spikön i Trollhättan, där de möter de busiga tvillingtrollen Nico och Otis.

Men det blir inte vilken lekdag som helst – för snart hittar de en hemlig skattkarta som leder dem på ett äventyr genom klätterställningar, rutschbanor och gömda gångar. Tillsammans löser de ledtrådar och upptäcker en glittrande skatt, dold i en gammal bil på lekplatsen.

Men den största skatten av alla? Äventyret de delade – och vänskapen som växte.

Sätt er bekvämt och låt fantasin ta er med på en resa där allt är möjligt!

Sagan är inspirerad av Nico, 3 år.

Välkommen att lyssna på Sagoträdet. Det här är en fortsättning på sagan om trollet Truls och älvan Lysa (saga 1) som berättas av det talande Sagoträdet i Folkets Park. I den här sagan får vi följa Truls och Lysa när de, under en ovanligt blåsig kväll i älvrummet i Trollhättan, snubblar över ett magiskt träd som leder dem in i en förtrollad värld på Kärleksstigen. Där väcks en uråldrig trollgumma till liv, och våra vänner får lära sig att den sanna skatten inte handlar om vad man hittar – utan om vad man är villig att dela med sig av. Det blir ett äventyr fyllt av dimma, hemliga viskningar och den slags magi som bara kan uppstå när mod möter fantasi.

Välkommen att lyssna på Sagoträdets saga nummer 6. Det här är en fortsättning på sagan om trollet Truls och älvan Lysa (vår första saga) som berättas av det talande Sagoträdet i Folkets Park. I den här sagan får vi följa Truls och Lysa en stjärnklar kväll längs Kyrkstigen i Trollhättan. De möter en vilsen liten ängel med smutsiga vingar och ett hjärta fullt av oro. Tillsammans ger de sig ut på ett äventyr över Olidebron, för att leda henne hem till Änglabacken – en plats där stjärnor dansar och vänskap lyser starkare än rädsla. En berättelse om mod, lek och att hitta hem, även när mörkret faller. Sagan är inspirerad av Maximilian, 7 år.

Välkommen att lyssna på Sagoträdets saga nummer sju: En stilla vårdag i Trollhättan beger sig trollet Truls och älvan Lysa ut på ett äventyr längs älven, efter att ha hört att landskapet och kanalen ska förändras. De vill upptäcka och leka på platser som kanske snart inte längre finns kvar. På sin väg besöker de historiska platser som Villa Olidan, Olidebron, Villa Nyckebo och Villa Skogvreten. Genom lek och reflektion utforskar de betydelsen av minnen, platsers historia och förändringens möjligheter. De lämnar små glimmande älvljus efter sig som en påminnelse om att magin i Trollhättan lever vidare – både i det gamla och i det som ska komma. Sagan är AI-genererad och inspirerad av Leif, 69 år.

Huko Trollhättan, karibu na Pumphuset katika Stadsparken, kuna Mti wa Hadithi wa kichawi unaosimulia matukio ya ajabu kwa watu wazima na watoto. Karibu na mti huu kuna mabenchi ambapo watu wanaweza kuketi na kusikiliza hadithi kuhusu jitu dogo Truls na malkia wa nuru Lysa, zikiambatana na mwanga na sauti kwa uzoefu wa kichawi zaidi. Watoto pia wanaweza kuunda matukio yao wenyewe kwa Truls na Lysa huko Trollhättan kwa kutuma mapendekezo yao ya hadithi mpya.

Hadithi hii inasimulia kuhusu jinsi jitu dogo Truls na malkia wa nuru Lysa walivyokutana. Truls ni jitu dogo linaloishi msituni mwa Trollhättan na linapata kofia ya kichawi. Kofia hiyo inampa ujasiri wa ziada na inamsaidia kumuokoa Lysa ambaye alikuwa amenaswa kwenye mtego wa taka. Tukio hili linaanzisha urafiki wa kina kati yao na kuwafanya wawili hao kugundua pamoja mambo yote ya kichawi yaliyoko Trollhättan. Katika sehemu hii ya hadithi, wanagundua pango la fuwele.

في ترولهاتان، بجانب مبنى المضخات في حديقة المدينة، تقف شجرة الحكايات السحرية التي تروي مغامرات للكبار والصغار. حول الشجرة توجد مقاعد يمكن الجلوس عليها والاستماع إلى حكاية عن العفريت ”ترولس” والجنية ”ليسا”، مصحوبة بتأثيرات ضوئية وصوتية لتجربة سحرية إضافية. يمكن للأطفال أيضاً ابتكار مغامراتهم الخاصة لـ”ترولس” و”ليسا” في ترولهاتان من خلال إرسال اقتراحاتهم لحكايات جديدة.

الحكاية تدور حول لقاء العفريت ”ترولس” بالجنية ”ليسا”. ”ترولس” هو عفريت صغير يعيش في غابات ترولهاتان، يعثر على قبعة سحرية. هذه القبعة تمنحه شجاعة إضافية وتجعله ينقذ ”ليسا” من فخ من النفايات. هذا الحدث يؤدي إلى صداقة عميقة بينهما ويجعل الشخصيتين الخياليتين

À Trollhättan, près de la station de pompage dans le parc municipal (Stadsparken), se trouve l’Arbre à Contes magique qui raconte des aventures pour petits et grands. Autour de l’arbre, des bancs permettent de s’asseoir et d’écouter une histoire sur le troll Truls et la fée Lysa, accompagnée d’effets de lumière et de son pour une expérience encore plus magique. Les enfants peuvent également créer leurs propres aventures pour Truls et Lysa à Trollhättan en envoyant leurs suggestions de nouveaux contes.

L’histoire raconte la rencontre entre le troll Truls et la fée Lysa. Truls est un petit troll qui vit dans les forêts de Trollhättan et qui trouve un chapeau magique. Ce chapeau lui donne un courage supplémentaire et lui permet de sauver la fée Lysa, prise au piège dans un amas de déchets. Cela marque le début d’une profonde amitié et amène les deux personnages féeriques à découvrir ensemble toutes les merveilles magiques de Trollhättan. Dans cet épisode, ils découvrent la grotte de cristal.

ට්‍රොල්හැටන් නගරයේ නගර උද්‍යානයේ පම්පු ගොඩනැගිල්ල අසළ, විශේෂ මැජික් බලයකින් යුත් කතාවන්ගේ ගස සිටී. මෙය ලොකු පුංචි හැමෝටම ආකර්ෂණීය අවස්ථා පිරුණු කතා කියා දෙනවා. ගසට වටවෙලා බෑන්චි තියෙන්නෙ, එතැන වාඩිවෙලා ට්‍රුල්ස් නම් ට්‍රොල් හා ලයිසා නම් පියාඹන වළලු තියෙන ජිවිය ගැන කතාවක් අහන්න පුළුවන්. එහිදී ආලෝක හා ශබ්ද special effects එකට එකතු වෙන නිසා, අතිශයින්ම මායාමය අත්දැකීමක් ලැබෙනවා.

ළමුන්ටත් පුළුවන් තමන්ගේම කතා නිර්මාණය කරන්න — ට්‍රොල්ස් සහ ලයිසා වෙනුවෙන් ට්‍රොල්හැටන් නගරය තුළ වන අලුත්ම අත්දැකීම්. ඔවුන්ගේ කතා යෝජනා යවලා ඒකට සහභාගී වෙන්න පුළුවන්.

මෙම කතාවෙහි මූලික අදහස වන්නේ ට්‍රොල්ස් සහ ලයිසා මුලින්ම මුණගැසෙන අවස්ථාවයි. ට්‍රොල්ස් කියන්නේ ට්‍රොල්හැටන්ගේ වනාන්තරවල ජීවත් වන පුංචි ට්‍රොල් එකක්. ඒයාට මැජික් උනුවක් (ඇඳිය හැකි උවමනාවකට සුදුසු ලෙස “මැජික් ටොප්පියක්”) හමුවෙනවා. ඒකෙන් ඔහුට අතිරේක දැදිල්ලක් ලැබෙන්නේ뿐 නෙවෙයි, කුණු වලට හැලී ගිය ලයිසාව බේරීමටත් හැකියාව ලැබෙනවා.

මෙය ඉතා ගැඹුරු මිත්‍රත්වයකි – ඔවුන් දෙදෙනා එකට එක්වී ට්‍රොල්හැටන් නගරයේ සැඟවී ඇති සියලුම මැජික් දේවල් සෙවීමට ලක්වෙනවා. මේ කතා කොටසේදී ඔවුන් ක්‍රිස්ටල් ගුහාව සොයා ගන්නවා.

Hjälp oss att skapa ett nytt äventyr med Truls!

Är du barn och vill du vara med och skapa nästa saga? Då kan du du fylla i formuläret nedan och skicka in din idé till oss.

Sagoträdet är ett samverkansprojekt

Vill du veta mer om projektet?

Här har vi samlat några frågor som du kan tänkas ha. Hittar du inte det du undrar över och är mer nyfiken är du välkommen att höra av dig till oss så berättar vi gärna mer. 

Projektet har som övergripande syfte att skapa ökad kunskap och förståelse för hur en kommun, med hjälp av samverkan, kan gå från strategi till implementering av en levande stadskärna med digital innovation.

Ett delsyfte i projektet är att initiera samverkan så att digitala innovationer för platsattraktion kan tas fram och testas. Tillsammans med City Trollhättan har Sagoträdet tagits fram som en prototyp där vi testar platsbaserad- och AI-genererad storytelling för barn genom samskapande och olika hybridformat. Av det skälet finns både ett fysiskt Sagoträd med ljud- och ljusanläggning samt mobila sagoplatser där sagorna är samskapade av barn och AI-promptning.

Vid de mobila sagoplatserna finns inga ljud- och ljusanläggningar, utan förutsätter att den som lyssnar på sagan har en mobiltelefon.

Här kan du läsa mer om hela forskningsprojektet. 

Forskningsprojektet är i huvudsak finansierat av Riksbankens Jubileumsfond Flexit och delfinansierat av Högskolan Väst och Trollhättans Stad. Det pågår i tre år, 2023-2026 och leds av professor Malin Sundström vid HV.

Medel används även från Interreg Sweden – Norway programmet.

Det talande Sagoträdet är en del i ett forskningsprojekt mellan City Trollhättan, Trollhättans Stad och Högskolan Väst. Syftet är att testa digitala innovationer som kan bidra till en attraktiv stad för barn och unga. Vi tar gärna emot synpunkter från både vuxna och barn. Det kan handla om:

  1. Vad du tycker om Sagoträdets AI-genererade saga
  2. Vad du tycker om möjligheten att skriva egna och nya sagor
  3. Andra synpunkter som du har

Vi tar också gärna emot förslag på:

  1. Hur vi får ännu fler barn och vuxna att besöka Sagoträdet
  2. Hur vi ska göra för att få så många barn som möjligt att komma med förslag på nya sagor
  3. Hur vi ska sprida de nya sagorna
  4. Övriga förslag

Skicka dina synpunkter och/eller förslag till Dinide@citytrollhattan.se

Skriv ”Synpunkter och förslag” i ämnesraden.

Om du har frågor om forskningsprojektet kan du kontakta: malin.sundstrom@hv.se