SAGOTRÄDET

Sagoträdet i Trollhättan

Vid Pumphuset i Stadsparken står det magiska Sagoträdet, som berättar äventyr för stora och små. Runt trädet finns bänkar där ni kan slå er ner och lyssna på AI-genererade sagor om trollet Truls och älvan Lysa, med ljus- och ljudeffekter för en extra magisk upplevelse.

Barn kan även skapa egna äventyr för Truls och Lysa genom att skicka in sina förslag i formuläret nedan.

Som tack kan de få en egen AI-genererad saga tillbaka, och riktigt bra sagor kan delas med fler via QR-koder på plats.

Trollet Truls och älvan Lysa träffas

Truls, ett litet troll i Trollhättans skogar, hittar en magisk hatt som ger honom modet att rädda älvan Lysa från skräp, vilket leder till en djup vänskap och många magiska äventyr tillsammans i Trollhättan.

Fler sagor om Truls och Trolle

Här kan du lyssna på fler sagor framtagna med hjälp av barnen som varit på besök vid Sagoträdet.

Här kan du lyssna på Alves saga om Truls och Lysa då de hittar Trollhättenyckeln på Drottningtorget och inser att de är omgivna av hemliga, magiska varelser.

Hjälp oss att skapa ett nytt äventyr med Truls!

Är du barn och vill du vara med och skapa nästa saga? Då kan du du fylla i formuläret nedan och skicka in din idé till oss.

Sagoträdet är ett samverkansprojekt

Vill du veta mer om projektet?

Här har vi samlat några frågor som du kan tänkas ha. Hittar du inte det du undrar över och är mer nyfiken är du välkommen att höra av dig till oss så berättar vi gärna mer. 

Projektet har som övergripande syfte att skapa ökad kunskap och förståelse för hur en kommun, med hjälp av samverkan, kan gå från strategi till implementering av en levande stadskärna med digital innovation.

Ett delsyfte i projektet är att initiera samverkan så att digitala innovationer för platsattraktion kan tas fram och testas. Tillsammans med City Trollhättan har Sagoträdet tagits fram som en prototyp där vi testar platsbaserad- och AI-genererad storytelling för barn genom samskapande och olika hybridformat. Av det skälet finns både ett fysiskt Sagoträd med ljud- och ljusanläggning samt mobila sagoplatser där sagorna är samskapade av barn och AI-promptning.

Vid de mobila sagoplatserna finns inga ljud- och ljusanläggningar, utan förutsätter att den som lyssnar på sagan har en mobiltelefon.

Här kan du läsa mer om hela forskningsprojektet. 

Forskningsprojektet är i huvudsak finansierat av Riksbankens Jubileumsfond Flexit och delfinansierat av Högskolan Väst och Trollhättans Stad. Det pågår i tre år, 2023-2026 och leds av professor Malin Sundström vid HV.

Det talande Sagoträdet är en del i ett forskningsprojekt mellan City Trollhättan, Trollhättans Stad och Högskolan Väst. Syftet är att testa digitala innovationer som kan bidra till en attraktiv stad för barn och unga. Vi tar gärna emot synpunkter från både vuxna och barn. Det kan handla om:

  1. Vad du tycker om Sagoträdets AI-genererade saga
  2. Vad du tycker om möjligheten att skriva egna och nya sagor
  3. Andra synpunkter som du har

Vi tar också gärna emot förslag på:

  1. Hur vi får ännu fler barn och vuxna att besöka Sagoträdet
  2. Hur vi ska göra för att få så många barn som möjligt att komma med förslag på nya sagor
  3. Hur vi ska sprida de nya sagorna
  4. Övriga förslag

 

Skicka dina synpunkter och/eller förslag till Dinide@citytrollhattan.se

Skriv ”Synpunkter och förslag” i ämnesraden.

Om du har frågor om forskningsprojektet kan du kontakta: malin.sundstrom@hv.se