Samverkan i City
Vi bygger stadentillsammans
Samverkan för en hållbar och levande stadskärna
Vi vill skapa en hållbar och attraktiv stadsmiljö, där hållbar utveckling går hand i hand med trivsel och tillväxt. Genom långsiktiga insatser för stråkutveckling skapar vi miljöer som inbjuder till aktivitet, affärsliv och social samvaro.
I Trollhättan vill vi att både invånare och besökare ska uppleva en hållbar och levande stad, där platsens unika värden lyfts fram.
Vi fungerar som länken mellan stadskärnans olika intressenter och arbetar aktivt för att sammanföra aktörer från näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället i gemensamma initiativ.
Detta gör vi genom att:
- Främja samverkan mellan lokala aktörer för att hitta hållbara lösningar.
- Delta i nätverksträffar och projekt som stärker stadens stråk och dess attraktivitet.
- Arbeta aktivt för att utveckla platser där människor vill vistas, genom att skapa trygga, gröna och hållbara miljöer.
Förstärkta stråk och hållbar konsumtion
Tillsammans utvecklar vi trivsamma miljöer och ser till att olika typer av evenemang genomförs i Trollhättan. Såväl på egen hand som tillsammans med andra. När det händer saker i Trollhättan fylls staden med människor och är levande.
Att göra så att fler människor trivs i Trollhättan, får en trevlig upplevelse och vill komma tillbaka på fler besök är för oss en självklarhet.
Aktuella initiativ handlar just nu om att förstärka våra stråk (huvudsakligen Kungsgatan, Storgatan och Strandgatan) på olika sätt. Bl.a. genom ett förstärk trygghetsarbete, identitetsskapande, etableringar och belysningsprojekt.
Trollhättans Stad driver tillsammans med oss ett projekt för att kunna demonstrera hur en stadskärna för cirkulär
konsumtion kan se ut.
Här vill vi tillsammans med verksamheterna utveckla cirkulära varor och tjänster i samarbete med unga vuxna. Syftet är att främja hållbara livsstilar i Västra Götaland genom att stärka unga vuxnas förutsättningar att få tillgång till cirkulära lösningar.
Hållbar och cirkulär konsumtion
Trollhättan har varit en av orterna som medverkat i forskningsprojektet Kvarteret konsumtion som såg över framtidens hållbara konsumtionsmönster och hur vi som stad bättre kan anpassa oss efter dessa.
Pågående insatser utforskar detta området djupare med fortsatt fokus på hållbar konsumtion för att fördjupa kunskapsnivån inom dessa områden.
Nätverket - Fairtrade City
Trollhättan är en diplomerad Fairtrade City. Tillsammans arbetar staden, näringsliv och organisationer för att fler ska känna till vad rättvis handel innebär och hur du som konsument kan välja schysst producerade varor.
Nätverk för samverkan
City Trollhättan är aktiv inom ett flertal olika nätverk och samverkansgrupper i både liten och större omfattning. Detta för att representera föreningens medlemmar i relevanta forum, driva våra frågor och skapa positiv utveckling för stadskärnan.
Restaurang och krogsamverkan
Gruppen för restaurang och krogsamverkan består av flertalet krögare i staden och fungerar som en samverksansplattform där vi diskuterar gemensamma frågeställningar, initiativ och frågeställningar. Målet är att tillsammans skapa god dialog mellan aktörerna, bra erfarenhetsutbyten och tillsammans arrangera bl.a. restaurangveckor och koordinera olika aktiviteter i samband med såväl mindre som större arrangemang i staden.
Flertalet deltagare är även involverade i trygghetsarbetet och initiativ så som Företagsamverkan och initiativet Krogar mot knark.
Handelsgrupp
Återkommande träffar för flertalet branscher som på olika arbetar med handel och service. Här diskuterar vi gemensamma aktiviteter, utbyter erfarenheter och driver gemensamma projekt, ofta nära kopplat till våra större arrangemang. Exempelvis Trolldagar, Vår i city och Vinter i city.
Studentstaden Trollhättan
År 2014 utsågs Trollhättan till Årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer, och vi är stolta över att vara en av de få orter som i flera år har kunnat erbjuda bostadsgaranti för studenter.
Vi arbetar aktivt för att göra Trollhättan till en ännu bättre plats för studenter genom ett nära samarbete med Högskolan Väst och Studentkåren vid Högskolan Väst. Genom direkta kurssamarbeten och inhopp bland annat under studenternas introduktionsperiod Inslussningen, bidrar vi till att förbättra studenternas upplevelser och integration i staden. Dessa projekt fokuserar på att skapa en välkomnande och stimulerande miljö för både nya och etablerade studenter.
Vårt engagemang för att stödja och utveckla studentlivet i Trollhättan är en viktig del av vår vision för att göra staden till en attraktiv och dynamisk plats för studier och personlig tillväxt.
Årets Citystjärna
Med start 2019 delas utmärkelsen Årets citystjärna ut till en person, initiativ eller verksamhet som handlingskraftigt, genuint och långsiktigt visat på ett stort engagemang och bidragit till en attraktiv och levande stadskärna. Personer och verksamheter inom samtliga branscher och tjänstesektorer kan premieras.