Learninglab

Learning lab – Så kan våra orter bli mer cirkulära och hållbara

Hur kan vi skapa hållbara stadskärnor genom att integrera cirkulär ekonomi i lokalt utvecklingsarbete? I denna föreläsningsserie på tre träffar erbjuder vi inspiration, verktyg och möjligheter till samarbete för dig som arbetar med utveckling, förvaltning eller liknande uppdrag inom kommun, region eller organisation.

Under serien får du:

  • En introduktion till cirkulär ekonomi – Vi går igenom grunderna och diskuterar varför det är avgörande för hållbar samhällsutveckling.
  • Praktiska exempel och idéutveckling – Genom inspirerande samtal och workshop utforskar vi hur vi kan stötta cirkulära lösningar och hur de kan implementeras på lokal nivå.
  • Reflektion och framtida potential – Vi sammanfattar lärdomar från vårt projekt, konkreta tester och prototyper samt diskuterar vägar framåt för att stärka stadskärnans cirkulära ekosystem.

Träffarna ger dig möjlighet att identifiera lokala behov och möjligheter, skapa idéer som främjar hållbar konsumtion och stärka samarbeten mellan olika aktörer. Genom att delta bidrar du till att forma framtidens stadskärnor – där resurser används klokt och hållbarhet är en naturlig del av ekonomin.

Läs mer om upplägget nedan! Träffarna sker digitalt
och vi hoppas du har möjlighet att delta på alla träffar
– men det är också möjligt att delta på enskilda träffar.

Tillsammans skapar vi en hållbar riktning för våra städer!

27/2 - Cirkulär ekonomi: Grunderna för en hållbar framtid

27 Februari, kl. 10-12, Digital träff

Vill du lära dig grunderna i cirkulär ekonomi? Anmäl dig till vårt webbinarium för en snabb och heltäckande introduktion! Du får en inspirerande överblick över vad cirkulär ekonomi är, varför det behövs samt hur affärsmodeller och produktdesign kan utvecklas för att maximera användning av material och resurser och minimera utsläpp och avfall. Genom att ställa om till mer cirkulära verksamheter kan företag öka kundernas lojalitet, minska kostnader och förbättra marginaler samtidigt som de minskar beroendet av nytt material.

Program:

  • Detta är cirkulär ekonomi
  • Så gör cirkulär ekonomi skillnad
  • På gång inom cirkulär ekonomi – i Sverige, EU och globalt
  • Exempel på cirkulära affärsmodeller
  • Modeller och verktyg för att jobba med cirkulär ekonomi
  • Gemensamma diskussioner – Gemensamma diskussioner: Hur ser förutsättningarna ut på din ort? Vilka lokala möjligheter och utmaningar finns för att arbeta med cirkularitet?
  • Avslutande frågor och diskussion

Talare: Elin Bergman är expert på cirkulär ekonomi och Circular Impact Officer på Cradlenet. Elin har en lång bakgrund inom cirkulär ekonomi och har bland annat varit med och grundat Nordic Circular Hotspot och WWF:s Baltic Stewardship Initiative för en cirkulär livsmedelskedja.

27 februari, kl. 10-12, digital träff

Träffen vänder sig till dig som är intresserad av cirkuläritet och hållbarhet. Vi ser gärna att du är verksam inom kommun, region eller organisation som arbetar med utveckling, förvaltning eller liknande uppdrag.

Medverkan är kostnadsfri. 

25/3 - Från insikt till handling: Stötta och utveckla cirkulära idéer för din ort

Vår andra  av tre träffar om cirkularitet och hållbarhet i våra städer! 

Hur kan vi bidra till att identifiera behov och möjligheter för cirkulära initiativ på den egna orten? Detta webbinarium är en fortsättning på vår föreläsningsserie om cirkulär ekonomi och är ett samtal om vilka praktiska verktyg som behövs för att stötta lokalt hållbarhetsarbete. 

25 Mars kl. 10-12, Digital samtalsträff

Vi inleder med en sammanfattning från den första träffen, där de viktigaste insikterna om hinder och möjligheter inom cirkulär ekonomi presenteras. Deltagarna får reflektera över hur dessa insikter kan kopplas till den egna verksamheten och lokala sammanhang.

Under träffen lyfter vi fram inspirerande exempel på framgångsrika cirkulära initiativ från andra orter. Genom gemensamma samtal och en workshop utforskar vi hur liknande idéer kan appliceras lokalt för att stärka stadskärnan och skapa hållbara lösningar.

Avslutningsvis arbetar vi med att konkretisera idéer genom att identifiera vilka resurser, verktyg och kunskaper som behövs för att förverkliga dem på din ort. Målet är att ge dig praktiska insikter för att stödja lokalt hållbarhetsarbete och skapa mervärde i ditt arbete.

25 mars, kl. 10-12, Digital träff

Träffen vänder sig till dig som är intresserad av cirkuläritet och hållbarhet. Vi ser gärna att du är verksam inom kommun, region eller organisation som arbetar med utveckling, förvaltning eller liknande uppdrag.

Medverkan är kostnadsfri. 

10/6 - Lärdomar och möjligheter: Så kan vi bli mer cirkulära

Vår tredje och sista Av tre träffar om cirkularitet och hållbarhet i våra städer! 

Hur kan vi dra nytta av lärdomarna från testade idéer och fortsätta utforska potentialen för cirkulär ekonomi? Den tredje och avslutande träffen i vår föreläsningsserie fungerar som ett reflekterande tillfälle och en språngbräda för vidare arbete med cirkulära lösningar.

10 juni kl. 10-12, Digital samtalsträff

Vi inleder med en presentation av resultaten från initiativet ”Som ny igen – Pop-up-vecka”. Insikter, möjligheter och hinder från de testade idéerna delas och diskuteras. Deltagarna får reflektera över hur prototyper och idéer fungerade i praktiken och vad dessa lärdomar innebär för framtida arbete.

I en utforskande gruppdiskussion riktar vi fokus på framtiden:

  • Hur kan vi sänka trösklarna för både konsumenter och företag i övergången till cirkulära produkter och tjänster?
  • Vilka ytterligare aktörer eller samarbeten kan stärka det cirkulära ekosystemet i stadskärnan?

Syftet är att deltagarna ska inspireras till att ta nästa steg i sitt arbete med cirkulär ekonomi och identifiera konkreta möjligheter för fortsatt utveckling. Tillsammans reflekterar vi över vilka resurser, partnerskap och verktyg som kan göra verklig skillnad i framtiden.

10 juni, kl. 10-12, Digital träff

Träffen vänder sig till dig som är intresserad av cirkuläritet och hållbarhet. Vi ser gärna att du är verksam inom kommun, region eller organisation som arbetar med utveckling, förvaltning eller liknande uppdrag.

Medverkan är kostnadsfri. 

FAQ

Deltagarna får möteslänk skickad till sin mail senast dagen innan respektive möte.

Titta gärna över träffarnas tema och fundera över de utskickade frågorna som skall diskuteras på respektive träff. 

Tänk på att det är lättare att ha samtalen ifall du sitter vid egen dator, kamera och nödvändig utrustning.

Vi tillämpar, precis som många andra arrangörer, en No Show-avgift vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än 48 timmar innan våra evenemangs starttid. Denna avgift är hos oss 349 kr ex. moms och gäller för våra evenemang om inte annat specifikt anges.

Du har alltid möjlighet att skicka en kollega i ditt ställe!

Meddela namn på denna till hej@citytrollhattan.se innan evenemangets start. Då utgår ingen no-show avgift trots sen avbokning.

Du kan läsa mer om att vara cirkulär ambassadör på den här sidan.

Klicka vidare här

Anmälan till träffar