Praktiska riktlinjer
Välkommen till Trollhättan! Nedan finns praktisk information om våra marknadsaktiviteter. Vi är alla medskapare till upplevelsen som besökaren har där vi önskar ge dessa bästa möjliga sådana. Vi hjälps därför åt att hålla rent, snyggt och vara trevliga under aktiviteten.
Notera att det vid särskilda evenemang kan gälla särskilda tider och anvisningar men att vi i stort eftersträvar i stort ett varierat och kompletterande utbud. Riktlinjerna grundas i de framtagna av MAF, Tomer och Konsumentverket. Tolkningsföreträde gäller för arrangören.
Vi rättar oss även i stort efter Trollhättans stads lokala föreskrifter för torghandel. Läs mer om dessa här.
Tider
Under månadsmarknaden är våra öppettider klockan 11 till 16.
Personal finns på plats och öppnar elskåpen vid behov och enligt överenskommelse från klockan 08 och stänger dem vid klockan 17:30. Undantag i tider vid särskilda evenemang förekommer.
OBS! Upp- och nedpackning är inte tillåtet under marknadens öppettider. Då skall området vara bilfritt.
Placering
Har du inte blivit anvisad till en plats av oss sedan tidigare så finns vi på plats och visar er vart ni skall stå enligt överenskommelse. Normalt om platsen inte är intagen efter klockan 08 (och inget annat meddelats av ordinarie utställare) så öppnas platsen upp för övriga utställare, då påbörjar vi en kompletterande placering ifall någon vill flytta till en ledig plats. Vi arbetar då med att förtäta marknaden och skapa ett bra helhetsintryck tillsammans med er.
- Placeringarna görs i normalt 3, 6, 9, 12 och 15 löpmeter.
- Vid trånga passager skall minst 3 meter yta vara fri. Detta för att säkra framfart av räddningsfordon samt nödvändiga transporter. Utgå från yttersta kanten.
- Fästen får ej göras i marken utan görs med hjälp av vikter.
- Placering får ej ske framför in-/utfarter.
- Placering får ej blockera brevlådor och sopkärl.
- Endast kablar godkända för utomhusbruk får användas för att ansluta elapparater till elnätet.
- Kablar på gångvägar ska markeras upp och placeras på sådant sätt att man inte kan snubbla på dem.
- Reklamanordningar får inte placeras utanför egen försäljningsplats utan tillstånd av den som ansvarar för torget.
- Under sommartid (maj – augusti) skall det vara 4 meter fri väg mellan uteserveringar och knallar.
Hjälp oss hålla rent från skräp
Varje knalle/utställare ansvarar själva för sitt avfall och att detta slängs på korrekt plats. Stadens sopkärl får ej användas för att slänga exempelvis kartonger då dessa är avsedda för vanligt skräp. Vi uppmanar samtidigt att ni källsorterar på ett korrekt sätt och tänker på miljön.
Återställningkostnad tillkommer för den som bryter mot regelverkets uppmaningar och överenskommelser.
Håll gärna ett extra öga runt din egen plats.
Betalning
Betalning görs senast samma dag. Vi tar emot kortbetalning, Swish och kan även ställa faktura om meddelat tidigare. Vi marknadstillfället skall giltig inbetalning visas.
Ordinarie pris på månadsmarknaden är 110 kronor/löpmeter.
Pris för ordinarie torghandel är:
200 kronor (3 meters plats) eller 6000 kronor (kvartal).
Trollhättebaserade UF-företag, ideella föreningar (viss avvikelser kan ske), kyrka/samfund samt medlemmar i City Trollhättan betalar ej.
Som fast utställare kan du boka flertalet datum på faktura. En förskottsbetalning görs då för det samlade antalet tillfällen. Kontakta oss i förtid för att ordna upp detta.
Företagare eller hobbyverksamhet?
För att bedriva verksamhet finns det vissa krav som skall uppfyllas. Läs mer om vad som gäller på Skatteverkets webbplats om Torghandel här. Hanterar du livsmedel kan din fråga ställas till Trollhättans stads miljökontor.
Säkerhetspollare för att skydda oss
Runt Drottningtorget finns idag säkerhetspollare som skall stoppa obehörig trafik från att köra på gatorna och skapa en säkrare och mer trivsam miljö. För att kunna köra in med fordon skall du kontakta City Trollhättan eller vara registrerad verksamhet.
Som verksamhet (gällande torghandel) kan man ansöka om tillstånd via City Trollhättan. Kontakta oss direkt för att boka upp en fast plats.
Mer information om säkerhetspollarna finns att läsa på Trollhättans stads webbplats.
Inkörsvägar vid pollare 4 och 5
Tider då du som registrerad aktör kan höja/sänka pollarna är samma tider som trafik är tillåtet inne på området. Måndag – Söndag mellan klockan 06-11:15 och 15-22
Kör in via pollare 5 och om möjligt sedan via pollare 4. Är du ej registrerad kontaktar du oss för att bli insläppt.
Parkering
Parkering får inte göras direkt på torgytan. Parkerings av fordon hänvisas därför till någon av de ordinarie platserna.
Helt kostnadsfria parkeringsplatser finns bland annat strax bredvid isstadion.
Under helgen kan man också nyttja Högskolan Västs parkering. Läs mer på anvisad skyltning på plats vad som gäller.
Marknadsföring
Vi vill såklart att det skall komma så mycket människor som möjligt till marknaden och kommer självklart marknadsföra det hela i flertalet kanaler. Tillsammans kan vi nå ännu flera.
Dela med fördel våra evenemang i sociala medier och bjud in era kunder och vänner att delta. Annonsera gärna lokalt och berätta gärna i era kanaler om våra aktiviteter och att ni kommer finnas på plats.
Otillåtna produkter
Produktsäkerhetslagen har som främsta syfte att motverka att varor och tjänster orsakar personskador hos konsumenter. Skada behöver inte ha uppkommit, utan förbud kan riktas mot produkter som på grund av skadebringande egenskaper eller säkerhetsbrister kan orsaka detta. Konsumentverket är tillsynsmyndighet och ska se till att lagen följs. Därtill finns andra lagar att beakta såsom knivlagen och brottsbalkens regler om hets mot folkgrupp. Slutligen finns etiska regler att beakta i sammanhanget.
Generellt säljförbud råder mot alla varor som kan skada eller förarga besökare och kollegor. Marknadsarrangörers Förening rekommenderar särskilt förbud gällande:
- Produkter som hetsar mot folkgrupp eller har opassande budskap, t ex med ett rasistiskt budskap, produkter som är drogrelaterade eller produkter som har ett pornografiskt innehåll.
- Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa. Detta förbud gäller inte, om föremålet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller uppdrag eller om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat, och föremålet är väl förpackat.
- Knogjärn, kaststjärnor eller andra föremål särskilt ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa samt springstiletter, springknivar och liknande.
- Smällare, fyrverkeripjäser, stinkbomber och liknande, inkluderande TRICKY-smällare, slangbågar och andra projektiler, knallpulverpistoler etc. med hög ljudvolym samt alla slags arenatrumpeter, sprayer av alla slag, inkluderande doftsprayer. Detta även inkluderat ärtpistoler, ”soft air guns” och liknande produkter.
- Tändare i form av mobiltelefoner, pistoler, mikrofoner och pennor m.m.samt tändare med inbyggda knivar som är frbjudna av marknadsdomstolen.