Ingen puls utan din – STADSKÄRNOR I FÖRÄNDRING KRÄVER GEMENSAMMA KRAFTTAG

Vem vill inte ha en stadskärna som sjuder av liv och rörelse, butiker, caféer, restauranger, hotell, salonger och kultur? Ett levande centrum som inte bara ger mer skatteintäkter utan också fler arbetstillfällen, ökad trygghet och livskvalitet. Det är just detta som 46 städer runt om i landet vill lyfta fram i en ny upplysningskampanj. 

Konsumenternas val påverkar samhällsfunktioner

”Ingen puls utan din” är ett nationellt initiativ för att belysa vikten av människor i stadskärnan.

Det handlar om betydligt mer än ett trevligt centrum, inte minst om finansiering av viktiga samhällsfunktioner.

   – Vi vet att stadskärnan är en viktig motor för hela kommunen och är ett viktigt steg i en lång kedja av reaktioner. Har vi en fungerande handel med lokala aktörer finns möjligheten för fler anställningar och arbetstillfällen. Ju fler som sedan erbjuds arbete, desto högre blir skatteintäkterna i kommunen. Exempelvis bidrar konsumtion i landets stadskärnor till drygt 30 miljarder i momsintäkter som går till just vård, skola och omsorg, säger Marcus Pallvid, verksamhetsledare på City Trollhättan.

Handla lokalt, handla hållbart

Kampanjen lyfter också fram det hållbara i att handla lokalt. I stadskärnan möts alla! 

   – Genom att handla lokalt blir det också mer hållbart, och på så sätt kan alla vara med och påverka i olika grad. Alltifrån det lokal företaget till lokalproducerade produkter och tjänster. Med närheten finns också möjligheten att ta en promenad, cykel eller annat miljövänligt fordon. Får vi till det på riktigt minskar de övergripande transporterna eftersom man redan i butiken får rätt vara i rätt storlek och inte behöver skicka några returer, säger Marcus.

Öppet brev till näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson

Städerna fokuserar på hur konsumenternas val påverkar viktiga samhällsfunktioner. Syftet är att skapa nyfikenhet och debatt, bland annat genom annonser med rubriker som ”Beställ in en dagens, få bättre sjukvård”, ”Köp en tröja, få fler behöriga lärare” och ”Gå på konsert, få bättre bibliotek”.

   – Tillsammans har vi skrivit ett öppet brev till Karl-Petter Thorwaldsson, landets näringsminister för att lyfta frågorna på nationell nivå – exempelvis utse ett ansvarigt statsråd och utreda samt säkerställa stadskärnans betydelse för hållbar tillväxt och välfärd, avslutar Marcus.

Här hittar du det öppnat brevet från städerna.

Pulshöjande statistik 

Visste du att 20 procent av alla svenska momsintäkter från butiker, restauranger, caféer, hotell och andra verksamheter genereras av företag som verkar i våra stadskärnor. (Källa: WSP)

  • Visste du att Sveriges stadskärnor omsätter 220 miljarder kronor, vilket innebär att konsumtion i stadskärnan bidrar till drygt 30 offentliga miljarder i momsintäkter som bland annat går till vård, skola och omsorg.
  • Visste du att de som arbetar i stadskärnan representerar 12 procent av landets inkomstskatter. Det motsvarar cirka 85 miljarder kronor.
  • Visste du att utöver intäkter bidrar ökade flöden i centrum även till trygghet i det offentliga rummet.
  • Visste du att verksamheter i stadskärnan ger ett positivt tillskott även när hänsyn tas till kostnader för klimatpåverkande utsläpp från hushållens konsumtion.

”Ingen puls utan din” är del två av ett nationellt initiativ för att belysa vikten av levande stadskärnor. 46 städer runt om i Sverige står bakom uppropet. Läs mer på ingenpulsutandin.se

Medverkande städer

Attraktiva Oskarshamn
Bollnäs
Borås City
Centrala Stadsrum/Falun
Centrum Karlstad
Cesam Örnsköldsvik
City Trollhättan
City Örebro
Destination Östersund
Enköping Centrumsamverkan
Eskilstuna City
Gävle Citysamverkan
Göteborg City Shopping
Handelsplats Höganäs
Helsingborg City
Hessle City
Hudik City
Kalmar City Samverkan
Karlshamn Centrumförening
Karlskrona City
Kristinehamn
Kristianstad City
Köping

Lidköpings kommun
Linköpings Citysamverkan
Ljusdal i Centrum
Luleå Destination
Malmö Citysamverkan
Norrköping City
Nysam – Nyköping
Stadsliv Kiruna
Stadsutveckling Sundsvall
Söderhamns Cityförening
Södertälje City
Handel i Sölvesborg
Tillsammans för Ronneby/Ronneby Handels- & Intresseförening
Tillväxt Motala
Trelleborg City
Unika Ludvika
Uppsala City
Visit Skellefteå
Vänneshandlarna
Västervik
Västerås Citysamverkan
Ystad i centrum
Ängelholms Näringsliv

City Trollhättan © 2022 All rights reserved.